Je kan de hele zomer lang souvenirs kopen, maar wat doe je er daarna mee? Of misschien kwam je op plaatsen waar ze helemaal geen souvenirs verkopen. Het zwembad of de straat die opgebroken werd en waar de kinderen uren naar de graafmachines stonden te kijken, om maar iets te noemen.

Om toch een leuk aandenken aan de zomervakantie te hebben, versierde ik een paar jaar geleden deze mokken. Sommige uitstapjes zouden we anders helemaal vergeten zijn, maar op deze manier blijven zelfs heel kleine dingen het onderwerp van gesprekjes aan de ontbijttafel. Na vijf jaar was het tijd voor een update.

Wat heb je nodig:

 • wit porselein servies (denk: kringloopwinkel)
 • porseleinstift (knutselwinkel zoals De Banier, Pipoos,…)
 • de zomerplanning/je geheugen
 • een oven

Aan de slag

 1. Maak het voorwerp waarop je gaat tekenen goed schoon.
 2. Voor je met de porseleinstift aan de slag gaat, kan je een schetsje maken op papier. De plaatsing van de tekeningen afstemmen op de vorm van je kopje, bordje, e.d. kan leuke effecten opleveren. Je kan in een bepaalde stijl werken of alle losse onderdelen samenvoegen tot één passend geheel.
 3. Laat alles goed drogen en bak daarna af in de oven om de tekeningen te fixeren volgens de handleiding bij de stift. Meestal kan je serviesgoed nadien gewoon in de vaatwas.


Extra tips:

 • Vind je in de kringloopwinkel geen wit serviesgoed? Koop dan een kopje of bordje dat al gedecoreerd is en gebruik de afbeelding als onderdeel van jouw ontwerp.
 • Ben je op citytrip geweest, dan is een skyline een leuk idee, inspiratie vind je hier.
 • Schrijf de datum of ‘zomer 2019’ op de onderkant van het kopje, kommetje of bordje.
 • Er bestaan ook gekleurde porseleinstiften, maar zelf heb ik de beste ervaring met een zwarte stift van goede kwaliteit. Onze kopjes van 5 jaar geleden zijn nog altijd even mooi, ook na herhaaldelijk wassen in de vaatwas.
 • Een leuke quote kan ook een plekje krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s