bullet journal

Momenteel vul ik de laatste pagina’s van mijn eerste bullet journal. Ik startte ermee in september 2018. Nieuw schooljaar, een herkansing voor al je goede voornemens enzo, je kent dat wel.

Tot een week geleden was het eigenlijk geen echte bullet journal, zo leerde ik tijdens een Facebook Live door de specialist ter zake Kelly Deriemaeker. Een schriftje is pas een bullet journal als de pagina’s genummerd zijn en er een index is. Oeps, dat heb ik dus snel even in orde gebracht. Zo kan ik er eindelijk een blogpost aan wijden.

Tot voor kort vulde ik mijn Bullet Journal (dat toen eigenlijk nog gewoon Schriftje heette) enkel met weekly spreads waarin to do’s werden in gepland. Een beetje als een agenda, maar dan zonder de afspraken. Per week voorzag ik ook ruimte voor allerlei losse gedachten en een plekje voor wat ik de week nadien zeker moest inplannen. Sedert begin dit jaar is mijn bullet journal – dankzij de Tijdsbazencursus – zoveel meer geworden. In de eerste plaats is het een vangnet voor alles wat er in mijn hoofd opkomt doorheen de dag. Het nut van paginanummers en een index is mij ondertussen helemaal duidelijk geworden.

Het is eigenlijk een beetje atypisch voor mij dat ik het zo lang uitgehouden heb zonder zoiets als een bullet journal bij de hand. Waarschijnlijk heb ik indertijd een beetje te rigoureus de overstap van analoog naar digitaal gemaakt. Want pen en papier, dat waren mijn onafscheidelijke attributen vanaf het moment dat ik leerde schrijven. Altijd had ik een opschrijfboekje en een potlood of balpen op zak om mijn hoofd vol ideetjes en mooie woorden op tijd en stond leeg te maken. Op mijn nachtkastje lag er altijd een notitieblok om al die geweldige gedachten en gedichten weg te schrijven zodat ik mijn hoofd te rusten kon leggen.

Ook afspraken en planningen bleef ik redelijk lang analoog noteren. Na de verplichte schoolagenda volgde een klassieke papieren agenda. Klassiek mag je gerust letterlijk nemen, want ik kreeg op mijn 18de een lederen filofax van Delvaux cadeau van mijn mama. Die vulde ik trouw tot ik bijna vier jaar geleden overschakelde op mijn smartphone, inclusief digitale agenda en notities. En zo verdwenen de vaste waarden – mijn opschrijfboekjes en vulpennen – uit mijn leven.

Maar nu zijn ze dus helemaal terug onder de vorm een bullet journal, mijn vangnet voor vanalles en nog wat. Een paar keer per week sorteer ik – een beetje zoals de vuile was – mijn hoopjes dagelijkse braindump.

Afspraken en to do’s worden ingepland in mijn digitale agenda. Die wordt nu voor meer gebruikt dan het enkel vastleggen van afspraken. Ook to do’s zoals ‘soep uit de diepvries halen’ of ‘inschrijven sportkampen’ krijgen hun plekje. De optie ‘melding versturen bij aanvang’ is daarbij bijzonder handig. Wat ik allemaal moet meenemen als we ergens op bezoek gaan zet ik ook in mijn agenda (het veld ‘notities’ bij een afspraak). Zo vergeet ik niet om de stapel lege dozen mee te nemen voor mijn schoonbroer, of het cadeautje voor mijn schoonmoeder of – erger nog – de chocomousse uit de koelkast voor het familiefeest.

Inspiratie voor projecten schrijf ik over bij de betreffende collectie in mijn bullet journal (actuele/lopende projecten) of in Evernote (toekomstige projecten). Boeken die ik nog wil lezen worden genoteerd in goodreads. Idee├źn voor cadeautjes, verlanglijstjes, huisvlijt of knutselwerkjes, krijgen een visueel plekje op Pinterest.

Welke collecties heb ik ondertussen aangelegd in mijn bullet journal?

  • iedere week de inhoud van mijn groentepakket en mijn daaruit volgende weekmenu & boodschappenlijstje
  • ‘wachten op’-lijstje per maand. Wat een geweldige vondst is dat, zeg. Dankjewel Kelly!
  • mijn vaste boodschappenlijstje voor als ik een bestelling plaats bij ons plaatselijke voedselteam
  • voorbereidingen van vergaderingen & gesprekken
  • tegeltjes-wijsheden: misschien een goede basis voor mijn manifest

Inspirerende quotes krijgen een plekje bovenaan mijn weekly-spread. Die van de afgelopen week was “Goals are lighthouses“.

En zo komt het dat deze eigenste blogpost schematisch voorbereid werd in mijn bullet journal. Alle ideetjes werden er verzameld. Meer ideetjes zelfs dan ik in deze post kwijt kon. Dat hij nog lang deel mag uitmaken van mijn georganiseerde leven, die bullet journal. Wordt vervolgd…

2 gedachten over “bullet journal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s