de krekel en de mier

Iedereen heeft het tegenwoordig over hamsteren. Maar zelf voel ik me meer een mier, als in De krekel en de mier. Terwijl de krekels fuifden, shopten, gingen skiën, feestjes bijwoonden, naar zee reden of in de file stonden, vulde ondergetekende krekel zorgvuldig de schappen in haar voorraadkast en schepte potjes vol voor in de diepvries. Af en toe grapten Manlief en ik: ‘Hoe lang zouden we voort kunnen mocht er een zombie-attack zijn?‘. Het was deze keer geen zombie-attack, maar een virus-attack die de gemoederen beroerde en het land lam legde. De krekel wreef in haar pootjes en liet de hamsters hun gang gaan. No panic, we are prepared for this.

Waar we minder op voorbereid waren afgelopen week, was de sluiting van het depot van ons Voedselteam. Dat houden we in normale omstandigheden open in het plaatselijke woon- en verzorgingstehuis, maar dat sloot dus als een van de eerste instellingen de deuren voor alle bezoek. Een andere publieke plek zoeken (ontmoetingscentrum, dienstencentrum, school,…), leek niet de juiste strategie want we voelden aan ons water dat die binnenkort ook de deuren zouden moeten sluiten. Als lid van het kernteam zag ik maar één oplossing: bij ons thuis. Als ik mijn koelkast reorganiseerde en wat schoof in de garage zou dat moeten lukken.

Gisteren namen de voorbereidingen en het open houden van het depot een behoorlijke hap uit mijn dag. Maar ik troost me met de gedachte dat dit mijn eigen kleine steentje is nu om bij te dragen. De leden van ons team rekenen op hun wekelijke groenten en lokale producten. Ook de producten rekenen op hun afzetmarkt.

De momenten waarop ik voedsel bereid vormen in deze tijden de lichtpuntjes van mijn dag: fruitsla maken als tussendoortje, mayonaise draaien voor bij de lunch, een hutsepot opbouwen of kumquat confituur laten pruttelen. Het is de essentie van ons bestaan: eten en gezond blijven. En er is nog eten, meer dan genoeg zelfs, ondanks de hamsters.

Ook geïnteresseerd in de korte keten filosofie van de Voedselteams? Neem dan een kijkje op voedselteams.be voor een team bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s