De schaal met geluk passeert bij mij altijd op het juiste moment en ik heb het maar te grijpen. Zo lijkt het toch soms te gaan.

Zo had ik het geluk om op de valreep nog de tentoonstelling Van Eyck – Een optische revolutie te kunnen bezoeken. Samen met mijn zonen had ik bewonderend vastgesteld dat Van Eyck zelfs de spinnenwebben in de donkerste hoeken nauwkeurig had geschilderd. Nauwelijks een week later kon niemand nog de originele werken gaan bewonderen.

De Belgische musea hadden nauwelijks hun deuren gesloten of we kregen à volonté toegang tot gedigitaliseerde collecties en virtuele museumtours. Het aanbod was overweldigend en ik had er niet meteen behoefte aan.

Elke dag liet ik mij echter gewillig injecteren met een klein shotje digitale Kunst. Niet om er immuniteit tegen te kweken, integendeel, wel om er mee geïnfecteerd te worden en te blijven verlangen naar een volgende portie. Aan elk eind van iedere slopende thuiswerkdag keek ik uit naar mijn volgende nauwkeurig afgemeten dosis: een nieuwe tekening van Reniere&Depla.

Bij het kijken naar die tekeningen, realiseerde ik me dat ik toch iets miste: de textuur van het papier, de juiste intensiteit van de kleuren of de dimensies van het werk.

mijn reisdagboek uit 1998

En dat voerde mij weer 22 jaar terug in de tijd, naar het moment waarop ik De Kus van Gustav Klimt voor het eerst in het echt zag:

“…maar dan is er die zaal waar zowel ‘De Kus’, ‘Portret van Adele Bloch-Bouwer’ als acht landschappen hangen; allemaal van Klimt. Het pakt je om die beroemde werken in het echt te zien. Ze zijn veel mooier en groter dan de talrijke afbeeldingen die ik al gezien heb. ‘De Kus’ straat echt gevoel uit en het duurt even voor je de afzonderlijke onderdelen ontdekt hebt…”

Het geluk passeerde deze week echter weer op een gouden plateautje: er viel een echte tekening van Reniere&Depla in de brievenbus. Jarig zijn tijdens de lockdown? Some people got all the luck!

Reniere&Depla, 2020

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s