Hoe ouder ik word hoe vaker ik stilsta bij hoe het leven van mijn beide grootmoeders er uitzag. Ik probeer ook te ontdekken wat ik van hen heb meegenomen in mijn eigen leven.

De afgelopen weken zat ik geen enkele dag met ongekamde haren en in een joggingbroek achter mijn laptop te werken. Ook niet op de dagen dat ik geen videogesprekken had. Integendeel: elke ochtend kroop ik fris gewassen en met mijn mooiste kleren aan achter mijn bureau. Het leek eerst gewoon op een opportuniteit om alle jurken en rokken aan te trekken die ik anders niet aan kan om te gaan werken omdat ze niet fiets-proof zijn, lees: te smal, te wijd, te lang of met een openvallende overslag. Maar zelfs toen de lol er af was, bleef ik volhouden om netjes voor de dag te komen. En toen herkende ik plots mijn oma. Bezoek of geen bezoek, zij was altijd netjes aangekleed. Geen chique kleren of opzichtige juwelen, maar gewoon netjes van top tot teen.

Audiocasettes digitaliseren om verhalen uit het verleden opnieuw te kunnen beluisteren.

Mijn andere grootmoeder heeft de beide wereldoorlogen meegemaakt. Ook daar moest ik de voorbije weken vaak aan terug denken. Haar verhalen leven voort in mijn hoofd, maar als ik wil kan ik ze opnieuw beluisteren. Ik ben namelijk gezegend met een paar audiocassettes waarop ik ooit gesprekken met mijn grootmoeder heb opgenomen. Ja, ik kom uit die generatie: die van cassettes, dictafoons en walkmans. Onlangs heb ik ze gedigitaliseerd en kan ik haar verhalen dus gewoon op mijn smartphone beluisteren.

Verhalen vertellen, haar eigen verhalen, dat kon mijn grootmoeder erg goed. Op de zondagmiddagen waarop ik naar haar zat te luisteren is misschien wel de kiem gelegd voor mijn interesse in geschiedenis. En misschien heb ik zo het talent ontwikkeld om te luisteren als iemand iets te vertellen heeft en dat verhaal neer te schrijven.

Storytelling: eerst luisteren en observeren, vervolgens focus bepalen en de juiste woorden zoeken

De afgelopen weken had ik het geluk om te mogen luisteren naar vier vrouwen. Ik mocht hun verhaal vertellen op de site van raconteurs Zwijnaarde.

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s