The matrix reloaded of het heropfrissen van de cursus Baas over Eigen Tijd tijdens de lockdown

I don’t like the idea that I’m not in control of my life.
Neo in The Matrix

Zo’n 15 jaar geleden zag ik de trilogie The Matrix voor het eerst, dankzij mijn toen nog vrij verse Lief (ondertussen Manlief). Ik was meteen zwaar fan en overwoog zelfs onze eerste zoon Neo te noemen. Het was een eye-opener voor mijn toen nog vrij naïeve geest. Het hele verhaal begint bij de keuze die Neo moet maken: de blauwe pil innemen en in deze droomwereld blijven of de rode pil slikken en zijn ogen laten openen voor wat er zich echt afspeelt.

De Eisenhower-matrix

Dat zelfde gevoel had ik ook zo’n beetje toen ik met de cursus Baas over Eigen Tijd begon. Ofwel bleef ik bij de pakken neerzitten, ofwel deed ik er iets aan. Ik moest gelukkig geen pillen slikken. Een simpele virtuele druk op de knop ‘Inschrijven’ was voldoende. Er was werk aan de winkel en stap voor stap vielen de schellen van mijn ogen. Net zoals de vuile was steeds opnieuw onder handen moet worden genomen, moet wat op je afkomst steeds opnieuw verwerkt worden. Onderweg ontwikkel je routines en tools om dat te doen. Een van de aangeleerde tools is de Eisenhower-matrix, waarbij je taken opdeelt in vier groepen en zo bepaalt wat er mee moet gebeuren.

My life as a dog

Een van de vier groepen in de Eisenhower-matrix is de prullenmand: weg ermee, schrappen, niet doen. Ik ben daar nog steeds niet zo goed in, in het neen zeggen als mensen mij iets vragen. Ik ben een beetje als een hond die spontaan gaat rennen als iemand “Apport!’ roept. Ik voel mij altijd aangesproken en laat vaak zonder nadenken alles vallen om iemand anders te hulp te schieten ook al draait mijn eigen leven daardoor danig in de soep.

Nog steeds herstellend van het people pleaser syndroom.

Sinds ik afgelopen najaar de cursus Baas over Eigen Tijd volgde, komt er langzaam verbetering in. Ik ben nog altijd een herstellende hond, maar ik heb ook al heel wat dingen niet (meer) gedaan. De afgelopen weken waren precies een soort grote praktijkproef voor het eindexamen van de Tijdsbazencurus. Ik merkte dat sommige tools dringend afgestoft moesten worden. Zo ook de Eisenhower-matrix. De voorbije weken ontwikkelde zich een soort matrix-machine in mijn hoofd, met vooraan een triagepost. Alles wat binnenkomt wordt geprocesst naar het juiste kwadrant.

In de praktijk: prioriteiten stellen

Opdrachten en filmpjes met nieuwe leerstof voor school?
Belangrijk en dringend: Q1. Onmiddellijk aanpakken.
De jongste Zoon heeft maanden gezwoegd om vlotter te lezen, vervolgens maanden om zijn tafels onder de knie te krijgen. Dat heeft mij ook de nodige inspanningen gekost. Het werd me al gauw duidelijk dat deze hele lockdown hem zo min mogelijk leerachterstand mocht opleveren. Het was een kans om door een mooi tempo aan te houden er voor zorgen dat hij geen leerachterstand op zou lopen. De oudste Zoon zit in het zesde leerjaar, dus ook die kan best bij blijven om een mooie start te maken in het middelbaar. Hun schoolwerk werd dus mijn prioriteit nummer 1.

Preteaching is niet mijn favoriete activiteit, maar wel prioriteit nummer 1 op dit moment.

Teksten schrijven/lopen/telewerken/mondmaskers naaien/studeren?
Belangrijk, maar niet dringend: Q2. Inplannen in de agenda.
Mijn ideale week is de voorbije weken regelmatig veranderd van uitzicht. Van volle dagen telewerken, naar voormiddagen om uiteindelijk te belanden bij het bevredigende ritme van namiddagen. Daarnaast wou ik nog regelmatig een blogpost uit mijn klavier persen, opnieuw gaan lopen (heel belangrijk, vooral nu ik niet meer dagelijks pendel met de fiets) en moet er een voorraadje mondmaskers genaaid worden. Ik sluis alles door naar tijdsblokken in mijn agenda. Zo is het hier een ietwat vreemde routine aan het worden dat ik op zondag na het ontbijt achter de naaimachine kruip, terwijl Manlief gaat fietsen en de zonen zich rustig houden met Lego en podcasts. Op avonden en in de weekends reserveer ik blokjes tijd voor studie en schrijven. De zonen roepen wel eens: ‘Mama, jij bent altijd aan het werken!’.

De vaatwas legen / stofzuigen / de was sorteren?
Niet belangrijk, maar dringend: Q3. Delegeren, liefst aan de zonen die nu meer vrije tijd hebben dan ik.
Alhoewel ik zwaar fan ben van een opgeruimd en proper huis omdat dat rust brengt in mijn hoofd (Outer order, inner calm zoals Gretchen het voorschrijft), heb ik het strakke huishoudtouw toch wat moeten laten vieren. Het huis wordt sneller rommelig en vuil als je 24/7 met vier personen thuis bent, maar er is tegelijk minder tijd om het proper te maken. Om te vermijden dat we ten onder zouden gaan aan onze eigen viezigheid in plaats van aan het alomtegenwoordige virus, schakel ik mijn kleine hulptroepen in die met wisselend enthousiasme klusjes uitvoeren.

Leuke opdrachtjes van leerkrachten sport/zedenleer/muziekschool?
Niet belangrijk en niet dringend: Q4. Skippen die handel.
Een welgemeende sorry aan al de leerkrachten sport, zedenleer, notenleer,… en alle andere mensen die opdrachtjes doorstuurden. Jullie doen waardevol werk en proberen met de beste bedoelingen contact te houden met jullie leerlingen, maar ik heb jullie opdrachten en oproepen telkens meteen naar mijn prullenmand verplaatst. Hier is nu even geen bandbreedte voor.

Productiviteit verhogen gaat niet over meer doen in minder tijd, maar over de juiste dingen doen op het juiste moment.

Tot slot

Iemand anders verdeelt dezelfde taken misschien helemaal anders over de kwadranten. Dat is net het mooie aan de tools: er is geen goede of foute beslissing, ze helpen je alleen bij het maken van de juiste beslissing, voor jou, op dat moment.

Nog meer lofzang over de cursus Baas over Eigen Tijd kan je lezen in mijn testimonial op de website van Werk & Leven of in mijn evaluatie-blogpost.

Ook zin gekregen om meer grip te krijgen op je tijd? De cursus gaat in de week van 25 mei nog een keer open. Allen daarheen, zou ik zeggen.

Een gedachte over “The matrix reloaded of het heropfrissen van de cursus Baas over Eigen Tijd tijdens de lockdown

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s