Het waart al zo’n twintig jaar in mijn hoofd, het verhaal van mijn overgrootoom die gesneuveld is tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het zit namelijk zo: ik bezit een tekening van een sleutelbloem van die bewuste overgrootoom. En nu is de tijd rijp om het verhaal te vertellen.

Het begin: een gouache van een takje sleutelbloemen

Toen het huis van mijn grootmoeder leeggemaakt moest worden, was er één ding dat ik graag nog wilde hebben: een ingelijste tekening van een takje sleutelbloemen, gemaakt door mijn overgrootoom ergens in het begin van de twintigste eeuw. Hij was plantkundige, maar sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Mijn vader vertelde altijd hoe ze stapels van die plantentekeningen hadden gebruikt als kladpapier, de achterkant was immers nog blanco. Maar één tekening heeft het gelukkig overleefd omdat hij netjes in een lijstje aan de muur hing. Wat telt is dus deze ene tekening: een gouache van de Slanke Sleutelbloem, getekend door mijn overgrootoom Gustaaf Van Rechem. En hierin lag een heel verhaal te slapen.

Primula Elatior of Slanke Sleutelbloem getekend door Gustaaf Van Rechem, voor 1914

Bootcamp Open Culturele Data

In september 2018 zat ik hoog in een van de WTC-torens in Brussel op een bootcamp over Open Culturele Data, georganiseerd door het toenmalige Packed (nu meemoo). Nooit gedacht dat ik mij ooit op een bootcamp zou bevinden, maar dit soort intensieve trainingskampen waarbij je een week lang ondergedompeld wordt in nieuwe materie en er meteen ook mee aan de slag gaat, daar ben ik wel voor te vinden. Als voorbeeld van wat je met linked data kan doen, passeerde op een bepaald moment het project De Namenlijst van het In Flanders Fields Museum. Het is een inclusief register van alle slachtoffers die in België vielen tijdens Wereldoorlog I. Ik tikte de url over en bedacht of ik iemand kende die ik kon opzoeken. En hier begint het verhaal.

brussel_bootcamp - 1
Soms moet je eens van perspectief veranderen om nieuwe mogelijkheden te zien.

De Namenlijst

Had ik niet een overgrootoom die gesneuveld was? Gelukkig kende ik wel zijn naam: Gustaaf Van Rechem. Maar het moeilijke met namen is dat ze in allerlei variaties kunnen voorkomen, zowel de voornaam als de familienaam. Gelukkig had ik na een paar pogingen snel beet: Gustaaf Leon Jan Baptist Vanrechem, zo staat hij voluit vermeld in de Namenlijst.

Meteen waren er een heleboel nieuwe aanknopingspunten om zijn verhaal verder uit te diepen, zoals gegevens over zijn militaire dienst en de plaats waar hij gesneuveld was.

De Namenlijst vormde ook de basis voor het kunstproject Coming World Remember Me van Koen Vanmechelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s