Kan je je voorstellen dat je langer dan een paar seconden moet wachten voor je meer informatie kan vinden over een bepaald onderwerp? Dan je niet snel even googelt, maar je eerst moet verplaatsen naar een bibliotheek, vervolgens in een index het juiste trefwoord moet opzoeken, een knipselmap opvragen en stapels artikels doornemen? Ik zit nog maar net in mijn midlife – met of zonder crisis, dat laat ik hier wijselijk even in het midden 😉 – en toch kan ik mij dat scenario nog levendig voor de geest halen.

oud nieuws, maar nog steeds een bron van inspiratie

De man met de grijze baard

Onze plaatselijke bibliotheek had vroeger naast de afdelingen non-fictie en fictie voor volwassenen en de kinderafdeling ook nog een afzonderlijke zaal waar een bijzonder sfeertje hing. Het was een soort leeszaal met langs de wanden rekken die volgestouwd waren met knipselmappen. Het leek toen wel de grot van Alibaba, alhoewel hij niet zo schitterde, maar minstens even waardevol was. De schat werd beheerd door een immer vriendelijke man met een grijze baard. Hij hielp je graag op weg in je zoektocht naar het juiste trefwoord en overhandigde je dan dikke mappen gevuld met relevante krantenknipsels. Je was makkelijk de hele woensdagmiddag zoet met informatie verzamelen voor je spreekbeurt.

Opa

Nog zo’n oude man die me krantenknipsels toestopte, was mijn opa. De knipsels waren niet netjes uitgeknipt zoals die in de bibliotheek en ze zaten ook niet in een knipselmap. Neen, het was eerder een hoopje ongeordende pagina’s uit de krant. Maar wat ze zo waardevol maakte, waren de onderstreepte passages en de notities in de marges.
Iedere keer als we op bezoek gingen werd ons een stapeltje krantenartikels overhandigd die we om uiteenlopende redenen moesten lezen. In elk artikel was er wel een passage onderstreept en van commentaar in de marge voorzien.

een inspirerende gedachte uit de weekendkrant

Knipsels bewaren in Notion

De krant lees ik niet meer elke dag, want het nieuws is me soms te vluchtig. Maar ik hou wel van mijn papieren krant op zaterdag. Onlangs betrapte ik mij erop dat ik met een markeerstift mooie passages of interessante gedachten aan het hightlighten was in de weekendkrant. Blijkbaar komen familietrekjes vroeg of laat toch boven drijven.

De behoefte om de krantenknipsels met gemarkeerde passages te bewaren in knipselmappen of ze mee te geven aan anderen is mij (gelukkig?) vreemd. Maar ik maak er snel een foto van met mijn smartphone. Om ze toegankelijk en doorzoekbaar te maken, bewaar ik de foto’s sinds kort in Notion met het uitgeschreven citaat erbij en enkele metadata, zoals de bronvermelding. Zo bouw ik mijn eigen digitale knipselmap uit waar ik onder meer in kan grasduinen om inspiratie te vinden voor een volgende blogpost.

aan de slag met Notion

Notion, hoe werkt dat dan?

Op heel wat blogs die ik volg wordt tegenwoordig de lof gezwaaid over Notion. Er wordt echter meteen bijverteld dat deze tool een steile leercurve heeft. Dat kan ik ondertussen alleen maar beamen. Maar proefondervindelijk stelde ik meteen ook vast dat dat niet komt omdat het niet gebruiksvriendelijk is, maar omdat het zoveel mogelijkheden heeft dat je je er echt in moet verdiepen om er uit te kunnen halen wat er in zit. Voor een snelle notitie zonder al te veel ordening, gebruik ik nog altijd Evernote of Notities op mijn smartphone. Maar voor het ordenen van een grote hoop gegevens of het opvolgen van een workflow of projectproces begin ik nu toch mijn heil te zoeken bij Notion.

Tip: Bij Miet van Unclouded kan je alvast het gratis webinar Start to Notion volgen om je een eind op weg te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s