zomergedachten: TIJD & wabi sabi

Een paar jaar geleden kreeg ik voor kerst een bijzonder cadeau: een gebroken vaas. Om eerlijk te zijn, het was een gebroken en opnieuw verlijmde vaas. En toch is het een van de mooiste cadeaus die ik ooit kreeg.

de dingen

Iets wat misschien ooit perfect afgewerkt is geweest, verliest na verloop van tijd hoe dan ook zijn perfectionisme: verf bladderd af, er ontstaan rafelrandjes aan de zomen, kleuren vervagen,… Ik van dingen die door de tand des tijds gepolijst zijn. Ze zijn perfect zijn in hun imperfectie, ze zijn als schoenen die niet meer nagelnieuw zijn en knellen aan je tenen, maar ook nog niet sjofel en met afgetrapte hielen. Ze geven aan dat er tijd verstreken is, maar dat hun tijd nog niet gekomen is.

Van zodra de perfectie bereikt is, kan het nooit nog beter worden.

de tijd

Bij de gebroken vaas, kreeg ik ook nog een boekje cadeau, over het Japanse begrip wabi sabi. Dat begrip kan je toepassen op dingen, maar ook op tijd. Volgens de filosofie van wabi sabi doe je de dingen niet beter door ze sneller te doen of door te multitasken. Er is immers genoeg tijd als je er bewust mee omgaat. Door zelf te beslissen hoe je je eigen tijd invult, beslis je over de balans in je leven.

Ook al noemen ze het anders, toch is het ook die filosofie die Anouck en Kelly in hun cursus Baas Over Eigen Tijd verkondigen: productiviteit is voor hen niet meer dingen doen, maar de juiste dingen doen. Het is volledig jouw verantwoordelijkheid en keuze wat de juiste dingen zijn om jouw persoonlijke balans te vinden.

Het gekke is dat je als je het wabi sabi principe toepast op je tijd je na verloop toch meer dingen gedaan krijgt. Door bewuster met mijn tijd om te gaan en die anders in te delen, komt er ruimte vrij. Het is een beetje zoals een kast vol spullen opruimen: door kopjes te stapelen en losse spullen samen in een doos te stoppen, heb je plots plaats over op de plank. Dat betekent voor mij niet dat ik meteen naar de winkel moet om nieuwe spullen te kopen, maar dat ik gewoon wat makkelijker bij mijn spullen kan. Of vertaald naar mijn tijd, betekent dit dat ik wat meer bewegingsvrijheid heb en kan schuiven, omdat er rustpunten tussen de bedrijven zitten.

En als mijn kast te vol zit of mijn hoofd loopt over, dan gaan er alarmbellen af en is het tijd voor de grote schoonmaak.

Als de alarmbellen afgaan, is het tijd om op te ruimen: in de kasten en in mijn hoofd

vakantie

In de vakantie heb ik meer aandacht voor de perfecte imperfecte momenten: die kleine gelukjes waar net een hoekje af is. Niet perfect, maar toch heel gelukkig. Hopelijk komen er de volgende maanden weer een paar van die momentjes op mijn pad. Vakantie is ook ideaal om mijn hoofd wat meer in balans te brengen en eens alles netjes te ordenen.

Wat heb jij in je bezit dat mooier is geworden met de tijd? Of welk moment is je dierbaar geworden, ook al was het niet perfect?

Een gedachte over “zomergedachten: TIJD & wabi sabi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s