Het klinkt misschien wat raar in tijden van afstand houden, maar toch sta ik deze zomer stil bij hoe je mensen dichter bij elkaar brengt. In het bijzonder in het dorp waar ik woon.

Eerder vertelde ik hier al over mijn werk als verhalenverteller voor de raconteurs Zwijnaarde. Tijdens de Paasvakantie verdiepte ik me in de impact van de lockdown op het leven van enkele dorpsgenoten. Nu sta ik voor mijn volgende vakantieperiode en trek ik er weer op uit om verhalen te verzamelen. Deze keer rond het thema dat eigenlijk dit voorjaar ingepland stond: verdichting.

verdichten

Verdichten is een begrip uit de stedenbouw. Je kan het heel eng interpreteren als ‘dichter op elkaar gaan wonen’, maar voor mij gaat verdichting vooral om het versterken van de sociale cohesie. Dat kan natuurlijk door dicht bij elkaar te gaan wonen. Maar je kan ook dichter bij elkaar komen door ruimte te delen of verschillende functies te combineren. Wonen, winkelen, ontspanning en onderwijs met elkaar verweven rond de dorpskern zorgt voor een versteviging van het sociale netwerk en voor een optimaal gebruik van de ruimte. Verdichten is dus veel meer dan hoogbouw naast de kerktoren.

oproep

Tijdens de zomermaanden doorkruis ik Zwijnaarde om verhalen te sprokkelen over co-housing, tijdelijke invulling van leegstaande panden, samen-tuinen, lokale voedselteams en levenslang wonen in het dorp. De neerslag van deze boeiende gesprekken kan je vanaf september terugvinden op de website van raconteurs Zwijnaarde.

Heb jij ook nog een mooi voorbeeld van verdichting in Zwijnaarde? Laat het mij dan weten via onderstaande knop & ik leg mijn oor te luisteren:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s