Thuiskomen na twee weken vakantie drukt je met je neus op de feiten: de tuin heeft niet op jou gewacht. Zonder bijsturing groeit en bloeit alles nog uitbundiger en verdwijnen de gemaaide paden in het hoge gras. De tomatenplanten hangen vol belofte en de pruimen zijn plukrijp.

De natuur heeft geen haast, en toch komt alles voor elkaar. (Lao Tse)

de natuur heeft haar eigen tijdschema

tijdsband

Kan je je nog herinneren dat er boven het schoolbord een tijdsband hing met daarop de tijdvakken? Geschiedenis wordt traditioneel voorgesteld als een rechte lijn waarop de ene gebeurtenis de andere opvolgt. Zelf sta je op een bepaald punt en kan je enkel terug kijken of vooruit kijken.

Door dit lineaire concept van de tijd had ik lang het vastgeroeste idee dat een kans onherroepelijk voorbij was of dat een fout onherstelbaar was. Je kan niet teruggaan in de tijd om iets te herstellen. Heel wat podcastafleveringen en coaching-sessies later ben ik tot het inzicht gekomen dat er nieuwe kansen komen, dat je de draad terug kan opnemen en dat je opnieuw verbinding kan maken. Het lijkt een beetje of de tijd in kringetjes draait en opnieuw voorbij komt.

tuintijd

Als kind al scharrelde ik rond in de tuin en nog steeds is tuinieren iets wat me tegelijk rust en energie brengt. Tuinieren versterkt ook mijn organisch perspectief op de tijd. Tijd is niet lineair, maar eerder cyclisch. Natuurlijk weet ik dat ik nooit terug twintig wordt – alsof ik dat zou willen – en dat de tijd vooruit gaat. Maar het ritme van de seizoenen zorgt voor een cadans in de tijd met snellere periodes en rustmomenten. De tijd raast niet langer aan dezelfde snelheid voorbij. Soms lijkt het om ik ‘m even kan stilzetten of trager kan doen gaan. Nochtans heb ik geenĀ Tijdverdrijver, zoals Hermelien Griffel.

stukjes zomer bewaren voor later

plannen als een tuinier

Als je wil tuinieren, dan legt de natuur je een tijdschema op: erwtjes zaaien in de lente, tomaten plukken in de zomer, de uien binnen halen in de herfst en rusten in de winter. Hoe graag je het zou willen, je kan daar weinig aan veranderen, hoogstens een beetje schuiven als je een serre hebt.

Mijn persoonlijke planning volgt ook een natuurlijke cadans: eerst zaaien (een idee of concept ontwikkelen), daarna opkweken (het concept uitwerken) en daarna oogsten (in de markt zetten/verkopen/realiseren/maken/…). Dan is er weer nood aan rust om plannen te maken (de winter) en te teren op wat er geoogst werd. En draait er onderweg een wiel af: het wordt altijd weer lente.

onthoud: het wordt altijd weer lente!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s