kan je tijd doorgeven ?

over de vlieg…

Af en toe zou ik wel eens een vlieg willen zijn op de klasmuur van mijn zonen. Omdat ik ze wel eens mis als ze een hele dag op school zijn en omdat ik nieuwsgierig ben naar wat ze daar allemaal doen. Want ik weet niet hoe het met die van jou zit, maar hier klinkt veelvuldig het standaard antwoord ‘goed’ als je vraagt hoe het op school is geweest. Natuurlijk probeer ik af en toe wat door te vragen, maar toch.

pre-teaching for the win

En zie, half maart werd mijn wens ineens werkelijkheid. Sorry aan iedereen die hierin meegesleurd werd 😉 Tijdens de pre-teaching was ik plots de vlieg die van heel dichtbij kon volgen hoe mijn zonen het deden in hun (virtuele) klas. Hoe de juffen en meesters op heel verschillende manieren trachten nieuwe kennis over te brengen op mijn zonen. Boeiend was het om te zien hoe de nieuwe wiskunde-leerstof bij de ene als vanzelf opgenomen werd, terwijl de andere het ontelbare oefeningen later nog niet helemaal beet had. Of omgekeerd: hoe de ene zwoegde op de taalregels terwijl de andere de wonderlijkste zinnen foutloos uit zijn mouw schudde.

pre-teaching had ook zijn mooie kantjes: nog nooit kon ik het leerproces van mijn zonen van zo dichtbij volgen

terug op de schoolbanken

Zelf had ik twee dagen voor de sluiting van de scholen een intake-gesprek om zelf terug op de schoolbanken te gaan zitten: een traject bij Syntra om een eigen zaak te starten. Het traject verliep uiteraard vooral digitaal met in juni nog een handvol lessen op de campus.

Het was een enorme uitdaging, zoals dat heet, om naast het telewerken en pre-teachen de tijd en de energie te vinden om ’s avonds nog een paar uur achter de computer te kruipen voor een digitale les of te werken aan een opdracht. Maar gek genoeg kreeg ik er nog meer energie van. Ik leerde in een sneltempo bij: van boekhouden en verdienmodellen tot content marketing en verkooptechnieken. Ik vond het zalig om weer te leren, vooral omdat het een totaal nieuw vakgebied was. Het leek wel alsof ik de deur naar een parallelle wereld had geopend: de wereld van de ondernemers.

les volgen na een dag telewerken en pre-teachen zag er soms ook zo uit

…en de olifant

De bedrijfsnaam Ontrafeld heb ik niet zomaar gekozen. Ik vind het geweldig om mij helemaal te gooien op een nieuw project en uit te pluizen hoe iets in elkaar zit, hoe een proces opgebouwd is of welke stappen je moet zetten om iets te maken.

En hier komt de olifant in het spel: die eet je op door hem in kleine stukjes te snijden. Complexe materie of situaties probeer ik te doorgronden, op te delen in hapklare brokjes en mij elk stukje eigen te maken.

Kennis delen en overbrengen vind ik erg belangrijk. Dat lukt het beste als je het zelf helemaal onder de knie hebt en snapt hoe iets marcheert. Kennis overdragen is eigenlijk een brokje tijd dat je kan doorgeven. Maar hoe doe je dat dan?

ambacht & vakmanschap

Door een complexe handeling op te delen in stapjes en die een na een voor te doen aan iemand, zoals de meester aan de leerling, kan je kennis die jij doorheen de jaren hebt opgebouwd doorgeven. Zelf heb ik zo leren haken en breien van mijn mama. En zelf leer ik mijn kinderen op die manier handelingen zoals breien, groenten snijden of kleren opvouwen.

Sommige praktische kennis kan je enkel op deze manier doorgeven, maar veel vaker kan je je kennis gestructureerd uitschrijven.

processen

Door een taak stap voor stap uit te schrijven wordt ook de onderlinge samenhang van de deeltaken helder. Het uitschrijven van processen is niet alleen handig om jouw kennis beschikbaar te stellen voor anderen, maar het kan ook heel handig zijn voor jezelf. Een proces doorgronden en uitsplitsen laat je ook toe om het beter te maken.

Als je vaste processen hebt uitgeschreven, dan hoef je ze niet steeds opnieuw te reconstrueren in je hoofd. Je kan als het ware een routebeschrijving volgen waarvan je weet dat je netjes bij het eindpunt aankomt. Op die manier kan je door één keer tijd te investeren in het uitschrijven nadien die tijd veelvoudig terug winnen. Sjoemelen met de tijd, zalig is dat.

kennis delen, ik ben daar gul in: deze freebie kan je nog altijd gratis downloaden

luisteren naar levensverhalen

Een levensverhaal of familiegeschiedenis neerschrijven is ook een vorm van kennisoverdracht. Verhalen uit het verleden worden doorgegeven aan de volgende generaties. Wie weet welke belevenissen of inzichten anderen kunnen inspireren.

Vanaf september maak ik tijd om te luisteren naar jouw levensverhaal en het voor jou neer te schrijven. Geïnteresseerd?

Hou dan deze website in de gaten of laat je e-mailadres achter, dan breng ik jou als eerste op de hoogte van mijn aanbod.

Een gedachte over “kan je tijd doorgeven ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s