wat als… uw moeder een historica is?

Het klonk een beetje zoals Sinterklaas bij zijn jaarlijkse intocht wanneer hij zegt dat er dit jaar geen stoute kinderen zijn. Maar het was Minister Ben Weyns die aankondigde dat iedereen ‘gewoon’ naar school kan op 1 september. In beide gevallen haal je opgelucht adem. Er werd hier zelfs een beetje gejuicht, niet in het minst door de Zonen zelf.

if you think education is expensive, try ignorance

Een beetje regelmaat, een beetje sociaal contact, nieuwe kennis, begeleiding, nieuwe vaardigheden… De voorbije maanden hebben we met z’n allen keihard vastgesteld hoe onmisbaar ons onderwijs is. En vooral: dat we het zelf niet beter kunnen dan de juf of meester. En toch ben ik niet vies van een beetje educatie in de vakantie.

Ok, daguitstapjes met de jongens met alles erop en eraan, die stoppen we nu even in de koelkast. Treinreisjes, lunchpakketten en rugzakjes behoren tot de categorie: als het niet noodzakelijk is, dan doen we het beter even niet. Ik probeer mezelf en de Zonen ervan te overtuigen dat we met een huis vol knutselgerief, een grote tuin en een creatieve geest eigenlijk niets te klagen hebben deze vakantie.

Kleine uitstapjes proberen we wel nog te doen. We vullen de gaten in onze tijd en in onze cultuur met museumbezoekjes: gemaskerd, ontsmet en gulzig smullend van nieuwe kennis. Een museumbezoek met kinderen is altijd een andere ervaring dan in je eentje. Ze leren me kijken naar andere dingen dan waar ik zelf aandacht voor zou hebben. Ze stellen vragen die ik anders nooit zelf zou stellen. En ze staan soms bewonderend te kijken naar wat ik allemaal weet 😉

Wegwijzer voor al wie aan de slag wil met dat bijzondere wederopbouwerfgoed in de Westhoek.

you have to know the past to understand the present

Deze week maakten we zo’n een klein uitstapje naar Ieper om daar de expo Feniks – de wederopbouw na WO I in het In Flanders Fields museum te gaan bekijken. In 2009 werkte ik mee aan een archievengids voor wie aan de slag wil met dat bijzondere wederopbouwerfgoed in de Westhoek. Het is fijn om te zien hoe actueel het thema na tien jaar nog steeds is.

Ook in deze expo zijn het de persoonlijke verhalen die de geschiedenis tot leven wekken: ze overleefden de generaties dankzij dagboeken, objecten, foto’s en verhalen. Ik kon makkelijk aanvullen met verhalen uit mijn eigen familiegeschiedenis.

Op het einde van de tentoonstelling wordt er een duidelijke link gelegd met de verwoestingen door bombardementen op verschillende plekken in de wereld. Deze referenties met het heden maken voor mij deze historische tentoonstelling bijzonder waardevol. Het is ook deze link die ik de Zonen altijd weer wil meegeven. Ze zijn oud genoeg om al beelden te hebben gezien van verwoestingen overal ter wereld. Het lijkt soms een ver van hun bed show, maar door hen te laten zien dat hun eigen voorouders die hier bij ons hebben meegemaakt, verbindt ik hun persoonlijke geschiedenis met de gebeurtenissen van vandaag.

Hopelijk geven zij die verhalen ook weer door aan de volgende generaties.

De unieke foto’s van broers Antony van de verwoeste Westhoek zijn ook te zien in de expo Feniks in het In Flanders Fields Museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s