325 aanslagen per minuut

325 aanslagen per minuut. Ja echt, zo snel kan ik typen.

Maar 325 aanslagen per minuut zegt jou waarschijnlijk niks. Je ben helemaal niet onder de indruk van mijn snelheid. Niemand zet dat nog op zijn cv, toch? Iedereen kan typen, niet?

Deze zomer diepte Zoonlief een oude lichtblauwe typemachine op uit de kast van het rommelige vakantiehuis waar we logeerden. “Zo fascinerend om te zien hoe dit werkt!”.

speedtest

Een dikke halve eeuw geleden was het aantal aanslagen per minuut wel relevant. Heel relevant zelfs. Toch zeker voor een vrouw. Naast onderwijzeres was secretaresse zowat het hoogst haalbare betaalde beroep voor een vrouw. En dus kon je maar best blind én snel kunnen typen.

Niet dat ik zo’n strever ben dat ik op elk scorebord bovenaan wil staan. Maar ik was gewoon nieuwsgierig naar hoe snel ik kon typen. Dus logde ik in op de dactylosite van Zoonlief en deed de speedtest. Ik verpulverde alle records en zette hem tot groot ongenoegen bovenaan de scorelijst.

Het was natuurlijk niets in vergelijking met de snelheden die gehaald werden in professionele wedstrijden sneltypen die in de jaren 1950 werden georganiseerd. Maar ik toch behoorlijk trots op het resultaat ook al ambieer ik niet meteen een loopbaan als secretaresse.

tijdsbesparing

In de 19de eeuw werden in de fabriekshallen stoommachines geïnstalleerd om de productiecapaciteit de hoogte in te jagen. De administratie bleef handwerk en was erg tijdrovend. Dat moest efficiënter kunnen: ziedaar de introductie van de tikmachine. Helaas kon die niet door stoom worden aangedreven, zoals de machines in de fabrieken. Er kwam mankracht bij kijken. Of liever vrouwenkracht. Plots was er ruimte op de arbeidsmarkt die door vrouwen kon worden ingevuld. Op die manier konden ze een eigen inkomen verwerven en een stapje zetten in de door mannen overheerste ondernemerswereld. Laten we het beeld vooral niet romantiseren, want vrouwen verhuisden dan misschien van de haard naar de typemachine, ze bekleedden vooral een ondergeschikte positie waar al eens misbruik van werd gemaakt. Haal je maar een paar scènes uit Mad Men voor de geest.

Snel kunnen typen is nog altijd super handig, maar dan liefst niet op een ouderwetse typemachine. Ik herinner me vooral de zere vingers als ze klem kwamen te zitten tussen de toetsen.

dringend typiste gezocht !

De job van typiste is ondertussen bijna uitgestorven. Toch zag ik onlangs nog vacatures passeren: dringed typiste gezocht voor het uittypen van dictaten. Blijkbaar worden er vooral in de medische wereld nog heel wat verslagen ingesproken. En in vacatures voor secretaresses vind ik nergens meer terug hoeveel aantal aanslagen per minuut je minimaal moet halen.

Tegenwoordig kan immers iedereen typen. Gelukkig heeft dat er niet voor gezorgd dat we als vrouw terug naar onze haard worden gestuurd. Ondertussen hebben we onze weg gevonden in de ondernemerswereld. Dankzij andere tijdsbesparende toestellen zoals de wasmachine en de vaatwas, zijn er een hoop uren in onze dag vrij gemaakt om onze dromen na te jagen. We zijn meer baas geworden over onze eigen tijd.

Ik kijk al uit naar alle technologische ontwikkelingen waardoor we onze ondernemingen verder kunnen uitbouwen.

#typewriter #empoweringwomen #tijd #baasovereigentijd #productiviteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s