2021… ik kom eraan!

Misschien denk je dat ik als historica & herinneringen-verzamelaar vooral naar het verleden kijk, dan heb je het mis. Even lief kijk ik naar de toekomst en maak ik plannen.

Misschien denk je ook: “Allé, een plan, dat is toch volkomen zinloos in deze bizarre tijden.” Misschien rol je met je ogen tot ze er bijna uitvallen als ik zeg dat ik een jaarplanning voor 2021 heb gemaakt afgelopen week. “Alles staat op losse schroeven en Annelies haar schroeven zijn volledig losgedraaid.”

Toch voel ik mij rustiger nu 2021 in een mapje zit. Niet dat ik geloof dat het allemaal zal lopen zoals ik het gepland heb. Maar het is zo’n beetje als met een gps: je moet een eindpunt bepalen en dan wordt de duur van je reis ingeschat, maar onderweg zal je misschien wel een paar keer je route moeten herberekenen, omrijden als er obstakels op de weg zijn, even langs de kant van de weg moeten stilstaan omdat je motor oververhit is of er een wiel is afgedraaid… en er uiteindelijk veel langer over doen dan gepland. Maar tegelijk blijf je wel onderweg naar datzelfde doel, desnoods voetje voor voetje.

Computer, journals van het afgelopen jaar en vooral een grote thermos koffie moeten mij door het planningsproces helpen.

de verzamelfase: waar zou ik wel eens naartoe willen ?

Het was redelijk intensief de voorbije weken op het hoofdkwartier (lees: mijn hoofdberoep) met veel dagroosterwissels (lees: dagen omruilen in mijn vaste weekschema). Ik werd er een beetje onrustig van. Want ik zat al een tijdje met een ideeënfontein in mijn hoofd. Die wilde ik natuurlijk niet stilleggen. Ik voelde de druk toenemen om eens rustig te gaan zitten en wat structuur te brengen in al die losse flodders.

Ik oefende geduld tot de rust min of meer terugkeerde en ving ondertussen elk idee zo goed mogelijk op in mijn bullet journal. Soms ook wel een keer in de notitie-app op mijn telefoon als het snel moest gaan of mijn bujo te ver uit de buurt lag. En soms gewoon door snel een foto te trekken als geheugensteuntje.

Mijn bullet journals zijn mijn eeuwige steun en toeverlaat. Ze vormen mijn extern geheugen en zijn het vangnet van alles dat uit mijn brein moet opdat het niet zou ontploffen.

de start: keuzes maken

Afgelopen donderdag zonderde ik mij af in ons geweldige tuinkamer met het stapeltje volgeschreven bullet journals van het afgelopen jaar, een pak post-its en een kan koffie. Op de achterkant van grote ongebruikte affiches schreef ik categorieën op als administratie / wishlist / marketing / content / aanbod / producten / rode draden.

Alle verzamelde ideeën schreef ik op post-its en ordende ze volgens de categorieën hierboven. Ik kwam al gauw tot de vaststelling dat er meer was dan ik ooit zou kunnen realiseren in bijberoep het komende jaar. Tijd om keuzes te maken en al snel een aantal dingen in de koelkast te zetten.

Ik vind dat niet erg. Het brengt zelfs een zekere gemoedsrust. Mocht mijn ideeënfontein ooit onverwacht even opdrogen, dan heb ik nog wat reserve liggen.

Post-its all over the place. Ik heb een haat-liefdeverhouding met post-its, zeker als het op brainstormen aankomt. Het grote voordeel is vooral dat je ze makkelijk van plaats kan veranderen of aan elkaar plakken.

timing: hoeveel tijd heb ik ?

Sommige dingen die ik wil doen komen met een vaste deadline, zoals een nieuwe website bouwen. Simpelweg omdat mijn abonnement van de oude website in juni vervalt en als ik dus voorzien geen nieuwe bouw ik niets meer in de lucht heb hangen.

Andere dingen vragen tijd om ze helemaal scherp te krijgen. Zo trek ik het eerste kwartaal best wat tijd uit voor het uitwerken van een nieuwe optie in mijn aanbod. Dat wil ik ook graag rond hebben voor ik begin te denken over een nieuwe structuur voor de website in het tweede kwartaal. En zo vallen alle puzzelstukjes langzaam in elkaar.

Voor ik begin te puzzelen schrijf ik ook altijd een paar begrippen op die me als een soort kompas doorheen het planningsproces helpen om de route te bepalen.

it’s all about the money: het financiële plan

De afgelopen maanden legde ik ook een verlanglijstje aan van cursussen die ik nog wil volgen of boeken die ik wil kopen. Alles is nice to have, maar niet alles is noodzakelijk om de doelen die ik mij voor 2021 heb gesteld te bereiken. Dus ook hier kijk ik welke puzzelstukken het plaatje completer kunnen maken. Die neem ik mee naar mijn financiële planning.

Bij het plannen maak ik ook altijd een wishlist van opleidingen die ik nog wil volgen, boeken die ik wil kopen, drukwerk dat ik graag wil laten maken, investeringen die ik nog wil doen,… Content Rebels staat heel hoog op dat verlanglijstje.

content planning: the finishing touch

Als laatste gooi ik alle ideeën voor blogposts op een virtueel hoopje in Notion. Vervolgens neem ik mijn jaarplan voor 2021 erbij en ken ik trefwoorden toe aan elke post. Zo krijg ik vanzelf verzamelingen posts die horen bij wat er in mijn jaarplan staat. Het enige wat ik nu nog moet doen is binnen elk kwartaal een volgorde bepalen voor de posts en ze in mijn contentplanning stoppen. In principe wordt er elke week een nieuwe post gepubliceerd. Ik blijk er 63 in voorraad te hebben. De bron mag dan al eens droogvallen zonder daar meteen stress over te krijgen.

En op het eind is de hele ideeënfontein herleid tot een plan in een mapje, per kwartaal en per maand.

first things first: 2020 afronden

Ondertussen ben ik helemaal klaar om 2021 in te duiken, maar niet voor ik eerst in alle schoonheid 2020 heb afgerond. Ik begin niets nieuws meer, maar werk af waar ik mee bezig was, zowel op het werk als privé. Het is zo’n beetje het omgekeerde van het lijstje met goede voornemens in januari: de cirkels rond maken waar ik aan begonnen ben.

Na deze intensieve trip moet ik toch even ontspannen met een breiwerkje erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s