gedeeld geluk is dubbel geluk: fijne herinneringen ophalen in sombere tijden

Vorige week stond ik in het avonddonker op de oprit met een huilende hartsvriendin op anderhalve meter. Man, dat deed zeer tot in het diepst van mijn hart om haar niet te kunnen omhelzen, haar niet bemoedigend op de rug te kunnen wrijven. Je kan je dus wel voorstellen dat dat nog een paar dagen bleef nazinderen in mijn lijf. Iets met traanklieren en een onrustig gevoel.

weet je nog ?

Een week voor het land voor de eerste keer op slot ging, liepen we op zaterdagmiddag door de stad om te funshoppen, de Hartsvriendin en ik. Al klinkt funshoppen veel te hol voor wat zo’n namiddagje samen voor ons betekent. Eigenlijk is dat winkelen gewoon een excuus om even zonder zonen en zonder mannen een paar uur bij elkaar te zijn. Sindsdien heb ik haar nog één keer in levende lijve gezien. Tot deze week dus, op de oprit.

Wat er mij doorheen sleurde de afgelopen maanden zijn fijne herinneringen. Misschien kan jou dat ook wel helpen nu we weer een hele poos heel wat mensen zullen missen. Want fijne herinneringen ophalen in sombere tijden helpt echt.

Al bladerend door je (digitale) fotoalbum bladeren kan je fijne herinneringen van onder het stof halen.

herinnerprikkels

Misschien komen ze niet meteen, de fijne herinneringen, omdat de dagen kort zijn en de tijden verwarrend. Zelf hoef ik maar in mijn kleerkast te kijken of door het huis te dwalen om herinnerd te worden aan fijne momenten samen met de Hartsvriendin. Van de jurk die ik samen met haar kocht vlak voor de lockdown, over de gebroken vaas en het theeglas waar ik elke ochtend mijn thee uit drink tot de vulpen die zo heerlijk fijn schrijft. En als de nood hoog is, kan ik altijd door mijn foto’s bladeren: de eerste keer samen op reis naar het buitenland zonder ouders, de eerste keer samen op reis naar een vakantiepark met onze eigen koters, de eerste keer samen op reis zonder man en kinderen.

deel je herinnering, deel de tijd

Die herinneringen ophalen is niet alleen fijn voor jezelf. Door ze opnieuw te delen met wie je ze beleefde, lijkt het alsof je weer samen dat brokje tijd beleeft. De gedeelde herinnering verbindt je met elkaar, dwars door tijd en afstand heen. Je kan er op mijlen afstand een glimlach mee toveren om iemands gezicht.

Dingen die je ooit cadeau kreeg, verbinden je met de gever.

hoe haal je fijne herinnneringen op?

Misschien komen de fijne herinneringen niet vanzelf omdat je wat verblind bent door alles wat er om je heen gebeurt. Met deze tips gooi je jezelf terug in de tijd:

  • Zet vrolijke muziek op of een playlist uit de jaren stillekes. Opgelet met droevige liedjes, want dan krijg je het omgekeerde effect en laat de minder fijne herinneringen nu maar lekker rusten in je geheugen.
  • Blader door je fotoalbums, al dan niet digitaal. Zo bots je vanzelf op fijne momenten die jullie samen beleefden.
  • Bekijk in je agenda voorbije afspraken. Misschien gingen jullie samen naar een geweldig concert of op restaurant.
  • Deze vraag levert meestal ook mooie herinneringen op: hoe leerden jullie elkaar kennen?

hoe kan je de herinnering delen?

  • De minimale versie met een groots effect: stuur een foto met een kleine boodschap erbij zoals “weet je nog toen we in Parijs de weg kwijt waren?”. Eén zinnetje kan al voldoende zijn om het allemaal opnieuw te beleven.
  • Voor wie meer inspiratie heeft: pen je dierbare herinnering wat uitgebreider neer op een kaartje. Voor je het weet schrijf je een hele brief.
  • Voor de meest creatieven onder ons: leef je uit in tekeningen, stripverhalen, filmpjes, playlists,… Voor die jeugdvriendin kan een rafelig gescheurd blad uit een cursusblok in een zelf geknutselde enveloppe de herinnering alleen maar kracht bij zetten.
Herinneringen bovenhalen kan met één zin of met een lange brief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s