over stimulerende middelen

‘Obliviscere!’ roept de elf in De Nachtwacht. Voor wie niet mee is: het gaat niet om het wereldberoemde schilderij van Rembrandt, wel om de jongerenreeks op Ketnet. Daarin nemen een elf, een weervolf en een vampier het elke aflevering opnieuw op tegen boosaardige wezens uit de onderwereld om het dorpje Schemermeer te beschermen.

geheugenverlies

Met haar spreuk wist de elf bij de dorpelingen alle herinneringen aan de voorbije bizarre gebeurtenissen. Ook bij Mega Mindy en Harry Potter worden er regelmatig geheugens gewist om magische krachten, transformaties of toverkunsten verborgen te houden. Ik vraag me af of dat wel gezond is wanneer je geheugen keer op keer gewist wordt. Misschien loop je zo wel permanente geheugenschade op.

Al zou het je af toe wel eens goed uitkomen om nare herinneringen uit je geheugen te kunnen wissen en ze voor altijd te vergeten. In de meeste gevallen vinden we geheugenverlies echter een probleem, zoals bij dementie bijvoorbeeld. Herinneringen maken je immers tot wie je bent. Wat je hebt meegemaakt in het verleden kan je meer dan eens helpen in de toekomst. Een verleden met blinde vlekken maakt je onzeker en soms zelfs ronduit ongelukkig.

geheugenprikkels

Met Ontrafeld focus ik me op het terughalen van de fijne herinneringen die je graag zo levendig mogelijk wil houden en met anderen wil delen. Ik help je met het zoeken naar jouw geheugenprikkels. Bij een kleine rondvraag antwoorden velen dat geuren voor hen een belangrijke prikkel zijn.

Bij mij vormen geheugenprikkels eerder een bont allegaartje: geuren, handelingen, foto’s, kleren, objecten, liedjes,… Doorheen de dag passeert er een heleboel dat mij herinnert aan vervlogen momenten. Sommige prikkels zijn kleine gensters die snel weer doven. Andere doen dan weer een vuurtje branden. Wanneer je je eenmaal bewust bent van die prikkels, dan kan je aan een kleine flard herinnering trekken zoals aan een bol wol en langzaam meer en meer herinneringen terughalen.

soms kan je herinneringen terughalen door er zachtjes aan te trekken

stimulerende middelen

Als ik je simpelweg vraag: ‘Waar woonde je als kind?’, dan geef jij mij hoogstwaarschijnlijk een simpel antwoord. Een antwoord dat bestaat uit de naam van de stad of het dorp, vermoedelijk aangevuld met de straat en misschien nog een kleine aanwijzing over de buurt (een nieuwbouwwijk / het centrum van de stad / tussen de velden /…) of het soort huis (een appartement/een rijhuis/een boerderij/…). De rest van je herinneringen over waar je als kind woonde komen vervolgens niet noodzakelijk vanzelf hier achteraan hollen.

Om je levensverhaal te schrijven is er dus meer nodig dan een simpele vraag. Als het gaat om waar je woonde als kind, kan je er bijvoorbeeld oude foto’s van de buurt bij halen, of een stratenplan. Het leukste vind ik om te vertrekken van een wit blad waarop je zelf je huis, je straat, je buurt tekent. Stap voor stap kan je meer details toevoegen: je buren, winkels, routes,… en met een beetje geluk komen de verborgen herinneringen ook terug. Misschien herinner je je plots weer dat oude vrouwtje wat verderop in de straat, de schommel bij de buren of de bakkersvrouw waar je altijd een snoepje van kreeg.

Deze speciale scheplepel is een van mijn persoonlijke herinnerprikkels. Mijn oma had net dezelfde lepel om frietjes mee te scheppen. Hij roep bij mij het beeld op van een inox kom met frietjes op de blauwe rechaud. Als ik nog een beetje uitzoom, verschijnt plots de hele woonkamer met mijn oma erbij. 

op weg naar je levensverhaal

Zo werkt dat, die herinnerprikkels. Als jij er ook mee aan de slag wil gaan, dan moet je je daar in eerste plaats bewust van worden. Zo kan je zelf herinneringen bovenhalen en verzamelen om je levensverhaal te schrijven.

Tussen herinneringen bovenhalen en een levensverhaal schrijven zit natuurlijk nog een lange weg.
Benieuwd naar hoe je je herinneringen kan prikkelen, hoe je die vervolgens kan vastleggen, selecteren en structuren?
Schrijf je dan vooral in op mijn mailinglist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s