plaatsen van herinnering

Dit weekend las ik in De Standaard Magazine de bijdrage van Bas van Oort over de plek waar hij opgroeide. Teruggaan naar plekken waar je als kind vaak was, brengt heel wat herinneringen terug. Dat kan je ouderlijk huis zijn, maar evengoed het huis van je grootouders of een vakantiebestemming.

wolvis

Voor de wintercollectie ’20 van Wolvis ging ook ontwerpster Griet Depoorter aan de slag met herinneringen aan plekken uit haar kindertijd. De wintercollectie heet Lieux de Mémoire en draait om visuele herinneringen van Griet. Voor de samenstelling van de kleurpaletten en de patronen ging ze aan de slag met satellietfoto’s van plekken die verbonden zijn met fijne herinneringen.

terug naar de plekken uit je (jeugd)herinneringen

les lieux de mémoire

Het concept ‘lieu de mémoire’ komt uit een werk van Pierre Nora. Volgens hem is er een belangrijk verschil tussen herinneringen en geschiedenis. Geschiedenis leren we kennen door er over te leren en te lezen, het is ons collectieve geheugen. Herinneringen zijn juist heel individueel omdat ze teruggaan op iets wat we zelf hebben beleefd.

Een ‘lieu de mémoire’ is een constructie waarbij een individuele herinnering gekoppeld wordt aan een bepaalde plek zodat de volgende generaties die individuele herinnering – die niet van hen is – kunstmatig in leven kunnen houden.
Dat is precies wat de sjaals van Wolvis doen: de individuele herinnering van Griet levend houden. Maar zoals ze zelf zegt: “Als je de sjaals draagt, maak je je eigen verhaal en je eigen herinneringen erin.”

breiwerk

Alhoewel mijn kleerkast uitpuilt van de gebreide sjaals – gekocht, gekregen of zelf gemaakt – kon ik een collectie die draait rond herinneringen niet zomaar negeren. Als er dan ook nog eens een uniek exemplaar uit de reeks voorbij komt in de veiling More for Moria, dan fluister ik mezelf toe dat dit een teken is. Met een hart dat breekt bij de schrijnende verhalen over vluchtelingenkampen, een voorliefde voor mooi breiwerk en een thema dat draait rond herinneren, kon ik niet anders dan toch nog een sjaal toevoegen aan mijn collectie.

Deze winter loop ik dus met de herinneringen van iemand anders rond mijn hals.
Laat die lange winter maar komen!

aan de wandel met de wolvis rond mijn hals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s