waar te beginnen ?

Vorige week lanceerde Marijke van Studio Sociaal het idee om een keer je eigen ideale klant te zijn. Vormgevers die hun eigen branding onder handen nemen, juweelontwerpers die iets voor zichzelf maken,… En in mijn geval: verhalenschrijvers die hun eigen levensverhaal vertellen.

moet je alles chronologisch vertellen ?

Moet je alles chronologisch vertellen? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. Het antwoord is: neen. Je moet niet bij het begin beginnen en dan in een chronologische lijn verder doen. Vertel gewoon wat in je opkomt, het een na het ander. Zo bouw ik ook mijn gesprekken op. Nadien kan je alle losse onderdelen chronologisch ordenen of kan je er voor kiezen om herinneringen rond bepaalde thema’s samen te brengen.

Je kan om met het even welke herinnering aan het schrijven van je levensverhaal beginnen. Je hoeft niet per se terug te starten met je kindertijd.

Als je echt wil beginnen met het vertellen en neerschrijven van je levensverhaal, zorg dan vooral dat je een document op je computer hebt staan of een notitieboekje bij de hand hebt om je herinneringen in te noteren als ze zich aandienen. Je hoeft ze nog niet kritisch te bekijken of ze wel belangrijk genoeg voor je zijn om op te nemen in je levensboek. Dat kan later nog. Vang ze op als ze zich aandienen. Vaak zorgt het proces van neerschrijven er voor dat andere herinneringen zich door associatie aan de eerste herinnering vastmaken. Voor je het weet ben je al een eind op weg.

Een set inspirerende vragen kan je op weg helpen om de eerste herinneringen los te maken. Maar het kan ook een fijne oefening zijn om gewoon bij het begin te beginnen: jouw naam. Dat hoofdstukje heb ik deze week voor mezelf aangepakt. Ik deel hier niet mijn levensverhaal, maar geef je wel wat inspiratie voor dit thema.

‘Begin bij het begin,’ zei de Koning ernstig, ‘en ga net zo lang door tot je aan het slot bent. Houd dan op!’ (Lewis Carroll)

voornamen

Koningskinderen zijn hors catégorie als over het hoogste aantal voornamen gaat. Maar zelf kreeg ik er toch ook drie op mijn geboorteakte. Het is een fijne oefening om te kijken waar jouw namen vandaan komen. Weet je waar je ouders de inspiratie vandaan haalden? Tweede, derde, vierde,… voornamen worden meestel gebruikt om te vernoemen naar voorouders, meter of peter. Zo kreeg ik naast een door mijn ouders zelfgekozen naam in tweede en derde positie ook de naam van mijn grootmoeder en overgrootmoeder aan vaders kant.

Deze lino dateert uit mijn middelbare schooltijd. Ik kreeg ‘m van een vriendin en bewijst dat ik toen door iedereen Lies werd genoemd.

Jarenlang heette ik overal gewoon Annelies, thuis en op school. Door mijn moeder werd ik ook wel eens Anna Elisabeth genoemd als ik iets mispeuterd had. Of Liesebetje als alles peis en vree was. Ergens in mijn tienerjaren werd ik door mijn vriendinnen omgedoopt tot Lies(je). Dat werd teruggedraaid toen er op mijn 16de een nieuwe naamgenoot in onze klas kwam en we vriendinnen werden. Wat in het begin nog handig leek omdat één naam roepen voldoende was om de aandacht van ons allebei te hebben, zorgde na een tijdje toch voor teveel verwarring. Back to basics: ik werd weer Annelies. En dat ben ik sindsdien gebleven.

Denk dus verder dan wat er op je identiteitskaart vermeld staat. Welke koosnaampjes kreeg je? Werd je naam soms verkort of vervorm door vrienden of familie? Roepnamen ?

pseudoniemen

Als ik kind was ik helemaal gefascineerd toen ik ontdekte dat je niet altijd je echte naam hoefde te gebruiken. Je kon iemand anders worden door een andere naam te gebruiken. Schrijvers en zangers doen het aan de lopende band. Als kind al wilde ik schrijfster worden, dus koos ik na verloop van tijd ook een passend pseudoniem om die bestsellers onder te publiceren: Lisa Lena Jenseva. Dat was simpelweg een anagram van mijn naam.

Eenmaal een pseudoniem gevonden, lag niets mijn schrijverscarrière nog in de weg. Ik leek ook echt wel iemand anders in die fantasiewereld vol verhalen.

In de digitale wereld zijn we het ondertussen ook al gewoon om avatars en gebruikersnamen te kiezen. Ik herinner me in de prehistorie van de blogs en de flickr-accounts dat ik mensen kende met namen als Vermiljoen, Vink, Polkadotjes of Oontje. Zelf opereerde ik jarenlang onder de naam les quatre mères.

Welke pseudoniemen gebruik jij en waar haalde je je inspiratie daarvoor?

naamsverandering

Je naam is ook een deel van je identiteit. Je wordt er mee aangesproken. Het is vaak ook het eerste antwoord dat in je opkomt als iemand vraagt: ‘Wie ben je?’ of ‘Stel jezelf eens voor’. Wanneer iemand hem belachelijk maakt of verkeerd uitspreekt, raakt je dat ook persoonlijk. Onderzoek toonde aan dat veel mensen zich moeilijk kunnen voorstellen dat ze een andere naam hebben en toch nog steeds dezelfde persoon te zijn.

Daarom speelt naamsverandering een belangrijke rol als mensen een andere identiteit kiezen of krijgen. Soms gaat het om een kleine twist die je gaf aan de naam die je van je ouders kreeg zodat hij beter bij je past. Kent iedereen jou als Laura, maar heet je officieel eigenlijk Laurence?

Het kan ook ingrijpender zijn, waarbij je familienaam of je voornaam (of beide) helemaal iets anders worden. Ben jij van naam veranderd omdat je geadopteerd werd, huwde of van geslacht veranderde? In een uitzonderlijk geval kreeg je een nieuwe identiteit (lees: een nieuwe naam) om je onvindbaar te maken en zo te beschermen.

Ik hoop dat deze post je geïnspireerd heeft om stukjes uit je levensverhaal te vertellen die verbonden zijn met jouw naam.

Ondertussen ben ik helemaal verzoend met mijn naam. Als ik nog eens zot wil doen, dan kies ik eens een andere bij de Starbucks. Maar zo zot ben ik nu precies ook weer niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s